Hur varmt ska det vara i lägenheten?

Värme

Under hösten och vintern är frågorna om värmen många. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Spelar det någon roll egentligen om elementen i lägenheten är kalla om man har rätt temperatur inne? 

Svar: Nej, det är ett tecken på att termostaten fungerar. Det väsentliga är att rumstemperaturen är ca 20 - 21 °C.
Socialstyrelsen rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. Minimumkravet är 18 grader.

Möblera rätt

Ett par viktiga saker att tänka på är bl a att man möblerar rätt. Det vill säga att man inte ställer soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den stänger för tidigt.

Mät temperaturen på rätt sätt

Om du upplever att du har kallt i lägenheten är det önskvärt att du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till HKM. 

För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg. Placeras termometern mot en yttervägg eller t.ex. i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.

Om du mäter med en vanlig termometer bör du lägga på någon grad, eftersom golv och väggar är kallare under vintern. Om du har problem med värmen kontaktar du oss så att vi kan undersöka vad problemet är.

Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.
 

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?

Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, TV mm stängs av så kan temperaturen sjunka något.
 

Behöver man lufta elementen i lägenheten?

Endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen.

Felanmälan

Droppar en kran, rinner toalettstolen eller har du något annat som inte fungerar som det ska. Då är det viktigt att du felanmäler detta till oss. Felanmälan kan du antingen ringa in till oss eller skicka in elektroniskt.

Besöksadress

HKM Fastighets AB
Storgatan 23
272 31 Simrishamn

Kontakta oss

0414-174 80

(helgfri vardag 10.00-12.00)

kontakt@hkm.nu